BEKENDE WIJNSCHRIJVERS OF WIJNCRITICI

Met een wijnbeoordelingssysteem kan een wijndeskundige/wijnbeoordelaar – zoals een oenoloog, wijncriticus of sommelier – kenmerken van een bepaalde wijn verzamelen, beschrijven, classificeren en vervolgens er een waardeoordeel over vellen ten behoeve van de markt.

Het classificeren van wijn naar smaakbeleving middels een wijnbeoordelingssysteem is daarom iets anders dan het classificeren van wijn door middel van herkomstbenamingen en andere gestelde wettelijke eisen.

De wijnbeoordelingen van de meeste bekende wijncritici wordt steeds belangrijker voor de wijnliefhebber.

5StarWines – Wines Selected op de Vinitaly is een jaarlijks gepubliceerde gids met een selectie van de beste wijnen uit Italië en de rest van de wereld. De eerste editie van het boek werd gelanceerd met de selectie van 2017 die werd gehouden in het 51e jaar van Vinitaly. 5StarWines is de eerste internationaal erkende wijngids die wordt georganiseerd en gepubliceerd door een wijnbeurs.

Om in de gids te worden opgenomen moeten wijnen een score van 90 punten en hoger behalen. De jury bestaat uit professionals uit de wijnindustrie, waaronder Masters of Wine, Master Sommeliers, sommeliers en wijnjournalisten. Het boek is in het Engels geschreven en biedt een actuele gids voor de beste wijnen die beschikbaar zijn op internationale markten.

Zowel het evenement als de publicatie bevatten een sectie “Wine Without Walls”. Dit richt zich volledig op natuurlijke, sulfietarme, biologische en biodynamische wijnen.

Vinitaly is de grootste Italiaanse wijnshow ter wereld. De beurs begon voor het eerst in 1967 als “Italiaanse wijndagen” en kreeg in 1971 de naam “Vinitaly – International Wine Growing Show”. Het was in datzelfde jaar dat Vinitaly een volwaardige handelsbeurs werd met wijnen uit het hele land het toonde ook apparatuur en producten die worden gebruikt voor het maken van wijn.

Aan het einde van de jaren zeventig begon de show met het hosten van buitenlandse bedrijven die zich ertoe verbonden hadden een deel van de focus te verleggen naar internationale markten. 5StarWines is gemaakt om te voldoen aan deze behoefte aan meer internationale bekendheid van Italiaanse wijnhuizen in het buitenland.

Jaarlijks presenteert de Fondazione Italiana Sommelier één van de twee Gildes van Sommeliers in Italië een overzicht (voorheen genaamd Duemilavini, maar thans Bibenda) van de door hen geproefde wijnen. Voor de gastronomische sector is dit het belangrijkste naslagwerk. Er worden enkel Italiaanse wijnen (2.000+ wijnen) beoordeeld. De score verloopt als volgt: er worden 1 tot 5 druiven trosjes (Grappoli) verdeeld, waarbij 5 druiven trosjes de hoogst mogelijke score is: dit zijn dus de beste en meest gastronomische wijnen van Italië.

Decanter is het belangrijkste Britse wijnmagazine dat maandelijks in meer dan 90 landen ter wereld verkrijgbaar is. De omvangrijke wijnbeoordelingen werden volgens een sterrensysteem (1 – 5 sterren) gedaan maar zijn inmiddels overgestapt op zowel een 20 als 100 puntensysteem. Het proefpanel bestaat uit grote namen als Steven Spurrier, Ian d’Agata, Pedro Ballesteros Torres MW en Sarah Jane Evans MW. Met meer dan 20 ‘Masters of Wine’ en ‘Master Sommeliers’ in het proefpanel is Decanter een zeer serieuze bron van informatie.
Daniele Cernilli (DoctorWine) is een internationaal gerespecteerde en bekroonde journalist, auteur en docent. In 2015 heeft het New York Wine Media Guild hem gekozen in de Eregalerij van hun wijnschrijvers terwijl Decanter hem heeft vermeld als een van “De 50 meest invloedrijke mensen in de wereld van wijn”.

Cernilli was mede-oprichter van het toonaangevende Italiaanse voedsel- en wijnmagazine Gambero Rosso en werd later hoofdredacteur, die toezicht hield op de jaarlijkse Italiaanse wijngids en het tv-programma 24 jaar lang beheerde. In 2011 verliet hij Gambero Rosso om samen met een redactieteam van wijnexperts een tweetalig webmagazine DoctorWine op te starten. Wijnen worden gewaardeerd op een schaal van 100 punten.

In 2015 publiceerde DoctorWine de eerste editie van zijn wijngids, Guida Essenziale ai Vini d’Italia, die voor de tweede editie in het Engels werd vertaald en The Ultimate Guide to Italian Wine 2016 werd genoemd. In tegenstelling tot andere populaire Italiaanse wijngidsen die betrekking hebben op een groot aantal wijnen en wijnmakerijen richt dit boek zich op wat Cernilli beschouwt als “de beste en meest interessante wijnen”.

Sinds 1973 organiseert de Asti Chamber of Commerce elk jaar de ‘Douja d’Or’-prijs, een nationale wijnwedstrijd die open staat voor DOC- en DOCG-wijnen uit heel Italië. Het evenement wordt georganiseerd door de Azienda Speciale van Asti Kamer van Koophandel onder het Ministerie van Landbouw, Voedselindustrie en Bosbouwbeleid, met de technische samenwerking van de ONAV, de nationale organisatie van wijnproevers.

De oproep voor inzendingen wordt gepubliceerd in de maand januari en de prijsuitreiking vindt plaats in september tijdens het festival Douja d’Or. In een aantal sessies onderzoeken experts en proevers van de ONAV de monsters, die anoniem worden gepresenteerd. In de sensorische analyse wordt het zicht, de neus en de smaak van elke wijn zorgvuldig beoordeeld. De classificatie wordt toegekend aan wijnen die ten minste 85 punten van de 100 scoren. Monsters met een score van meer dan 90/100 komen in de topclassificatie van de Douja d’Or.

Alle geselecteerde wijnen hebben het recht om het label “Premio Douja d’Or” te tonen dat is goedgekeurd door het ministerie van Landbouw, Voedselindustrie en Bosbouw.

Falstaff is hét Oostenrijkse wijn- en gastronomie magazine die zich als bron voor serieuze wijnbeoordelingen uit de Alpen gevestigd heeft. Het zwaartepunt ligt uiteraard op Oostenrijkse wijn echter worden er ook internationale wijnen geproefd (vooral de betere Duitse en Italiaanse wijnen). De jaarlijks verschijnende Falstaff wijngids biedt uitgebreide informatie over wijnen beoordeeld volgens het internationale 100-puntensysteem.
Dit is voor de consument de bekendste Italiaanse wijngids die jaarlijks verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van de Italiaanse wijnbranche. Het beoordelingssysteem is bijna legendarisch. Er worden 1-3 glazen verdeeld, waarbij de beroemde ‘Tre Bicchieri’ (3 rode glazen) de hoogste score vertegenwoordigt. Wanneer een wijn 2 rode glazen krijgt toebedeeld, wil dat zeggen dat deze bepaalde wijn finalist is in de eindproeverij en tot de beste in zijn categorie behoort.
Gilbert & Gaillard is al meer dan twee decennia een van de belangrijkste wijngidsen van Frankrijk. Er zijn in deze periode meer dan 50 edities gepubliceerd, de meest recente edities in het Frans, Engels, Chinees en Japans.

Philippe Gaillard en François Gilbert begonnen hun gezamenlijke carrière in de publicatie in 1989 als directeur van een collectie voor Presses de la Cité een belangrijke uitgever in Parijs. In 1991 begonnen ze hun eigen wijngidsen en tijdschriften te publiceren. Vandaag is hun werk uitgegroeid tot een internationale wijngerichte multimediagroep met correspondenten die in Frankrijk, Italië, Spanje, China en de VS wonen.

Philippe Gaillard werd geboren in een wijnbouwfamilie in Touraine in de Loire-vallei. Hij studeerde wijnmaken en oenologie en werd later verkoopdirecteur voor de grote Franse wijndistributeur. François Gilbert heeft een doctoraat in de geografie en is een wijnbouwspecialist. Hij was 15 jaar professor voordat hij zich wijdde aan zijn passie voor wijn.

Alle wijnen beoordeeld door het Gilbert & Gaillard-team worden blind geproefd en gemarkeerd volgens de internationaal populaire 100-puntsschaal. Meer informatie over het duo en hun publicaties is beschikbaar op hun website gilbertgaillard.com.

De Guía Peñín van de Spaanse wijncriticus José Peñín is een jaarlijkse publicatie over Spaanse wijnen. José Peñín heeft in zijn thuisland ongeveer de status die Robert Parker in Amerika bezit. Zijn omvangrijke Spaanse wijnproeverijen zijn beroemd, ze behoren tot de meest uitgebreide van de wijnwereld.

Er wordt beoordeeld met het internationale 100-puntensysteem.

Andrés Proensa is naast José Peñín een van de veteranen van de Spaanse wijnkritiek. Als oud hoofdredacteur van het zeer populaire Guía de Vinos Gourmets in Spanje, heeft hij een zeer goede reputatie in zijn thuisland. Zijn eigen wijngids, Guía Proensa de los mejores vinos de España, bestaat sinds 2000 en heeft zich naast Guía Peñín gevestigd als de belangrijkste wijngids in Spanje.

De rating is gebaseerd op de internationale 100 punten-schaal, waarbij Andrés Proensa een van de weinigen is die dit ook daadwerlijk doet voor alle prijsklassen door elkaar. Dit wordt vaak bekritiseerd omdat zelfs een wijn van €20 100 punten kan krijgen en een wijn van €100 slechts 85 punten.

Hij verschuilt zich in elk geval niet achter dezelfde gemiddelde scores ergens tussen 88 en 93 punten, welke door andere wijncritici voor 90% van de beoordeelde wijnen gebruikt.

Harold Hamersma (Amsterdam; 1956) is onder meer de vaste wijnschrijver van NRC Handelsblad en Het Parool. Ook is hij een veel gevraagd radiogast en verschijnt hij regelmatig op televisie, onder andere met zijn eigen programma op 24Kitchen, de Wit, Rosé & Roodtrip.

Van zijn hand verschenen inmiddels ongeveer 30 wijnboeken, waaronder De Grote Hamersma, de meest complete wijnjaargids van Nederland en Wijnreis door mijn lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken.

Voor de laatste twee boeken werd hij tijdens Gourmand Cook Book Award onderscheiden in Parijs. Daar werd Wijnreis door mijn lichaam uitgeroepen tot ’s werelds beste boek over wijn- en gezondheid. Harold is gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers. In 2013 is hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Uit handen van the Wine & Food Association ontving hij in datzelfde jaar de Oeuvre Award voor zijn inspanningen op het gebied van de wijnjournalistiek.

In 2015 werd aan hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren die geldt als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Eveneens in dat jaar werd hij opgenomen in de Writers Walk of Fame van Boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Zijn vrouw Karin verzorgt de recepten bij zijn wekelijkse rubriek in Het Parool. Bovendien is zij eigenaar van Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel in Amsterdam die tevens fungeert als zijn proef- en werkruimte.

International Wine Report is een onafhankelijke mediabron gewijd aan het aanbieden van gratis diepgaande wijnrapporten, wijnrecensies en wijnproefnotities. We bieden gratis toegang tot onze database die bestaat uit duizenden wijnrecensies, beoordelingen en proefnotities.

Ons doel is om wijnen van over de hele wereld te verkennen en te proeven en terug te rapporteren aan onze lezers met de laatste informatie over onze ontdekkingen om te helpen bij het informeren en helpen bij het vinden van de best mogelijke wijnen.

James Suckling wordt door wijnliefhebbers al jaren als een belangrijk wijnraadgever. De beroemde recensent is chef-proever bij de Europese variant van wijnmagazine Wine Spectator en een van de meest bedreven critici in de wijnwereld.

De Wine Spectator is een van de grootste en belangrijkste wijnpublicaties van Noord-Amerika. De Wine Spectator beoordeeld eveneens volgens het 100-puntensysteem en het proefteam bestaat uit internationaal gerenommeerde wijncritici, hoewel James Suckling, de meest prominente criticus van de Wine Spectator, het magazine verlaten heeft en een eigen website begonnen is. De jaarlijkse top-100 lijst is van grote betekenis, die wijnen zijn in de regel snel uitverkocht.

De Britse Jancis Robinson is één van de beroemdste wijncritici van de wereld en heeft al tientallen jaren een onberispelijke reputatie. Al in 1984 behaalde zij de legendarische titel ‘Master of Wine’ en met haar wijn encyclopedie ‘The Oxford Companion to Wine’ heeft zij een onovertroffen publicatie geschreven. Talloze onderscheidingen vielen haar ten deel en haar website behoort tot de meest informatieve wijnbronnen ter wereld.
Luca Gardini is een wijncriticus uit Emilia-Romagna in Italië. Zijn website GardiniNotes.com werd gelanceerd in 2015 en heeft betrekking op wijnen uit de hele wereld, maar met een bijzondere focus op Italië.

Gardini heeft een column over wijn geschreven voor de populaire Italiaanse krant Gazzetta dello Sport, en in samenwerking met hen een lijst van de Top 100 wijnen ter wereld en een lijst van de beste 50 wijnen onder de $15 genaamd POP-wijn gemaakt.

Hij heeft ook een gids gepubliceerd over Italiaanse wijnen en wijnmakers met Luciano Ferraro, Vignaioli e Vini d’Italia. Gardini is oprichter van de Best Italian Wine Awards (BIWA).

Luca Maroni is één van de meest eigenzinnige en geprezen wijncritici van Italië. Jaarlijks brengt hij een naslagwerk uit en publiceert hij eveneens online. Hij beoordeelt een wijn op basis van 3 karakteristieken: consistentie, evenwichtigheid en integriteit. Op basis van een 100-puntensysteem worden de wijnen gewaardeerd: een opsomming van de punten die elk van de drie karakteristieken behaald.
PERSWIJN is al ruim 30 jaar één van de meest toonaangevende wijntijdschriften van de Benelux dat zich zowel richt op de wijnliefhebber als op de wijnprofessional. PERSWIJN onderscheidt zich door zijn professionaliteit en objectiviteit.

Het verschaft informatie over wijnen uit de gehele wereld en het is altijd op zoek naar nieuwe en verrassende ontdekkingen. Het staat vol met boeiende en leesbare artikelen over de meest uiteenlopende wijnen en wijngebieden, geschreven door bekende wijnjournalisten. Verder worden er per jaar meer dan 6000 (!) wijnen blind geproefd, beoordeeld en beschreven in PERSWIJN magazine.

Robert M. Parker Jr. is zonder twijfel de meest invloedrijke wijncriticus van de wereld. Sinds zijn eerste verschijning in 1975 heeft hij de wijnwereld zo blijvend beïnvloed als geen enkel andere wijnjournalist. De beroemde Parkerpunten, voor het eerst verschenen in zijn wijnjournaal The Wine Advocate, kunnen over het succes of de te neergang van een wijn beslissen. De scores en wijnbeoordelingen van de Wine Advocate behoren tot de meest betrouwbare inschattingen van de kwaliteit van een wijn.

Casa Veronelli is de natuurlijke voortzetting van de Veronelli-site, online sinds 1997, om de herinnering aan Luigi Veronelli levend te houden en het immense gastronomische erfgoed te vertellen “van het mooiste land ter wereld”.

The Wine Front is de meest actieve recensiesite van Australië voor consumenten, met duizenden nieuwe wijnrecensies en commentaren elk jaar toegevoegd. De service voor alleen abonnees (winefront.com.au) wordt beheerd door Campbell Mattinson, Gary Walsh en Mike Bennie. Het doel van het team is om een ​​accurate en actuele online bron van onpartijdige wijnrecensies te creëren. Naar eigen zeggen schrijft het Wine Front-team ‘zonder inflatie’ en ‘zoals we het zien’.

Campbell Mattinson, redacteur en uitgever van de site, put uit zijn ervaring als redacteur van James Halliday’s Wine Companion en als oprichter van het Australische Sommelier Magazine. Hij was tot voor kort wijncolumnist voor Sunday Magazine. Hij won de Wine Press Club Wine Communicator Award in zowel 2005 als 2007, en zijn boek ‘Wine Hunter: The Man Who Changed Australian Wine’ uit 2006, won de New South Wales Wine Press Club Wine Communicator Award.

Gary Walsh is de voormalige uitgever van de succesvolle internetsite Winorama en voormalig wijneditor voor Inside Out Magazine. Walsh is van mening dat wijnrecensies het beste zijn wanneer ze worden geschreven ‘met lichtheid en een licht hart, maar een stevige hand’. Hij brengt meer dan twintig jaar wijnproeverij en schrijfervaring naar het Wine Front-team.

Mike Bennie, Editor-At-Large van Wine Front, is een freelance wijnschrijver, journalist en presentator wiens wijncarrière begon in Sydney’s Best Cellars, waar zijn rol als General Manager hem verbond met de hogere regionen van de Sydney wijnwereld. Sinds 2008 is Bennie freelance schrijver en journalist van wijn en dranken, wijnrechter en presentator. Hij is een vaste columnist / schrijver voor het Australische Gourmet Traveler Wine Magazine en is ook wijneditor voor Delicious Magazine. Zijn werk is verschenen in Sun-Herald Style Magazine, Time Out Magazine, Sydney Morning Herald, Wine Business Magazine Australia, Meininger’s Wine Business International, Harper’s en Decanter. In 2013 werd Bennie uitgeroepen tot Digital Wine Communicator of the Year.

Wine Front wijnscores worden gegeven op 100 en elke beoordeling gaat vergezeld van een venster ‘beste drinken’.

De Britse Tim Atkin is een veelzijdig mens. Deze Master of Wine is niet alleen een meervoudig bekroond wijnjournalist, maar ook radiopresentator en fotograaf. Hij is een veelgevraagd jurylid voor wijncompetities over de hele wereld en een van de voorzitters van de prestigieuze International Wine Challenge.

Hij heeft een groot aantal artikelen en columns op zijn naam staan en publiceerde twee wijnboeken. Atkin is een geliefd en geestig, soms controversieel spreker en treedt regelmatig op als moderator bij wijncongressen.

Op zijn website timatkin.com (met bijdragen van andere wijnexperts) publiceert Atkin onder meer achtergrondverhalen, verslagen van de stand van zaken in diverse wijngebieden en proefnotities.

Hij was één van de beste en meest ijverige medewerkers van Robert Parker’s Wine Advocate: Antonio Galloni, en was hij zelfs de rechterhand van Robert Parker. Met zijn eigen website ‘Vinous’ lukte het Galloni in recordtijd bij de internationaal toonaangevende wijncritici te horen. Hij proeft veel wijnen meteen bij de wijnmaker zelf en maakt de proefvoorwaarden in zijn aantekeningen transparant.

In 2014 sloeg hij zijn slag. Hij kon Stephen Tanzer en zijn team van het gerenommeerde ‘International Wine Cellar’ voor zich winnen. Ook de award winning wijnschrijver Ian d’Agata werkt voor Vinous, naast zijn werkzaamheden als wetenschappelijk adviseur bij de VinItaly. Samen met hen kon Antonio Galloni meer wijnen beoordelen.

Het Amerikaanse wijnmagazine ‘Wine Enthusiast’ werd in 1988 opgericht en is één van de meest gelezen wijnpublicaties van de Verenigde Staten. In Europa is dit vakblad veel minder bekend. Er wordt streng beoordeeld volgens het internationale 100- puntensysteem, daarbij vergeeft het proefteam de onderscheidingen ‘Editor’s Choice’, ‘Best-Buy’ en ‘Cellar Selection’, die in de Verenigde Staten zeer belangrijk zijn. Een zeer betrouwbare bron van wijnpublicaties.

ELKE DAG BEREIKBAAR:

ideal   MasterCard   AMEX   VISA   SEPA   Apple Pay   Klarna   ING Homepay   Sofort   Blefius   Bancontact   GiroPay