BEKENDE WIJNSCHRIJVERS OF WIJNCRITICI
Met een wijnbeoordelingssysteem kan een wijndeskundige/wijnbeoordelaar – zoals een oenoloog, wijncriticus of sommelier – kenmerken van een bepaalde wijn verzamelen, beschrijven, classificeren en vervolgens er een waardeoordeel over vellen ten behoeve van de markt.
Het classificeren van wijn naar smaakbeleving middels een wijnbeoordelingssysteem is daarom iets anders dan het classificeren van wijn door middel van herkomstbenamingen en andere gestelde wettelijke eisen.
De wijnbeoordelingen van de meeste bekende wijncritici wordt steeds belangrijker voor de wijnliefhebber.
Om in de gids te worden opgenomen moeten wijnen een score van 90 punten en hoger behalen. De jury bestaat uit professionals uit de wijnindustrie, waaronder Masters of Wine, Master Sommeliers, sommeliers en wijnjournalisten. Het boek is in het Engels geschreven en biedt een actuele gids voor de beste wijnen die beschikbaar zijn op internationale markten.
Zowel het evenement als de publicatie bevatten een sectie “Wine Without Walls”. Dit richt zich volledig op natuurlijke, sulfietarme, biologische en biodynamische wijnen.
Vinitaly is de grootste Italiaanse wijnshow ter wereld. De beurs begon voor het eerst in 1967 als “Italiaanse wijndagen” en kreeg in 1971 de naam “Vinitaly – International Wine Growing Show”. Het was in datzelfde jaar dat Vinitaly een volwaardige handelsbeurs werd met wijnen uit het hele land het toonde ook apparatuur en producten die worden gebruikt voor het maken van wijn.
Aan het einde van de jaren zeventig begon de show met het hosten van buitenlandse bedrijven die zich ertoe verbonden hadden een deel van de focus te verleggen naar internationale markten. 5StarWines is gemaakt om te voldoen aan deze behoefte aan meer internationale bekendheid van Italiaanse wijnhuizen in het buitenland.
Jaarlijks presenteert de Fondazione Italiana Sommelier één van de twee Gildes van Sommeliers in Italië een overzicht (voorheen genaamd Duemilavini, maar thans Bibenda) van de door hen geproefde wijnen. Voor de gastronomische sector is dit het belangrijkste naslagwerk. Er worden enkel Italiaanse wijnen (2.000+ wijnen) beoordeeld. De score verloopt als volgt: er worden 1 tot 5 druiven trosjes (Grappoli) verdeeld, waarbij 5 druiven trosjes de hoogst mogelijke score is: dit zijn dus de beste en meest gastronomische wijnen van Italië.
Cernilli was mede-oprichter van het toonaangevende Italiaanse voedsel- en wijnmagazine Gambero Rosso en werd later hoofdredacteur, die toezicht hield op de jaarlijkse Italiaanse wijngids en het tv-programma 24 jaar lang beheerde. In 2011 verliet hij Gambero Rosso om samen met een redactieteam van wijnexperts een tweetalig webmagazine DoctorWine op te starten. Wijnen worden gewaardeerd op een schaal van 100 punten.
In 2015 publiceerde DoctorWine de eerste editie van zijn wijngids, Guida Essenziale ai Vini d’Italia, die voor de tweede editie in het Engels werd vertaald en The Ultimate Guide to Italian Wine 2016 werd genoemd. In tegenstelling tot andere populaire Italiaanse wijngidsen die betrekking hebben op een groot aantal wijnen en wijnmakerijen richt dit boek zich op wat Cernilli beschouwt als “de beste en meest interessante wijnen”.
De oproep voor inzendingen wordt gepubliceerd in de maand januari en de prijsuitreiking vindt plaats in september tijdens het festival Douja d’Or. In een aantal sessies onderzoeken experts en proevers van de ONAV de monsters, die anoniem worden gepresenteerd. In de sensorische analyse wordt het zicht, de neus en de smaak van elke wijn zorgvuldig beoordeeld. De classificatie wordt toegekend aan wijnen die ten minste 85 punten van de 100 scoren. Monsters met een score van meer dan 90/100 komen in de topclassificatie van de Douja d’Or.
Alle geselecteerde wijnen hebben het recht om het label “Premio Douja d’Or” te tonen dat is goedgekeurd door het ministerie van Landbouw, Voedselindustrie en Bosbouw.
Philippe Gaillard en François Gilbert begonnen hun gezamenlijke carrière in de publicatie in 1989 als directeur van een collectie voor Presses de la Cité een belangrijke uitgever in Parijs. In 1991 begonnen ze hun eigen wijngidsen en tijdschriften te publiceren. Vandaag is hun werk uitgegroeid tot een internationale wijngerichte multimediagroep met correspondenten die in Frankrijk, Italië, Spanje, China en de VS wonen.
Philippe Gaillard werd geboren in een wijnbouwfamilie in Touraine in de Loire-vallei. Hij studeerde wijnmaken en oenologie en werd later verkoopdirecteur voor de grote Franse wijndistributeur. François Gilbert heeft een doctoraat in de geografie en is een wijnbouwspecialist. Hij was 15 jaar professor voordat hij zich wijdde aan zijn passie voor wijn.
Alle wijnen beoordeeld door het Gilbert & Gaillard-team worden blind geproefd en gemarkeerd volgens de internationaal populaire 100-puntsschaal. Meer informatie over het duo en hun publicaties is beschikbaar op hun website gilbertgaillard.com.
De Guía Peñín van de Spaanse wijncriticus José Peñín is een jaarlijkse publicatie over Spaanse wijnen. José Peñín heeft in zijn thuisland ongeveer de status die Robert Parker in Amerika bezit. Zijn omvangrijke Spaanse wijnproeverijen zijn beroemd, ze behoren tot de meest uitgebreide van de wijnwereld.
Er wordt beoordeeld met het internationale 100-puntensysteem.
De rating is gebaseerd op de internationale 100 punten-schaal, waarbij Andrés Proensa een van de weinigen is die dit ook daadwerlijk doet voor alle prijsklassen door elkaar. Dit wordt vaak bekritiseerd omdat zelfs een wijn van €20 100 punten kan krijgen en een wijn van €100 slechts 85 punten.
Hij verschuilt zich in elk geval niet achter dezelfde gemiddelde scores ergens tussen 88 en 93 punten, welke door andere wijncritici voor 90% van de beoordeelde wijnen gebruikt.
Van zijn hand verschenen inmiddels ongeveer 30 wijnboeken, waaronder De Grote Hamersma, de meest complete wijnjaargids van Nederland en Wijnreis door mijn lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken.
Voor de laatste twee boeken werd hij tijdens Gourmand Cook Book Award onderscheiden in Parijs. Daar werd Wijnreis door mijn lichaam uitgeroepen tot ’s werelds beste boek over wijn- en gezondheid. Harold is gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers. In 2013 is hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Uit handen van the Wine & Food Association ontving hij in datzelfde jaar de Oeuvre Award voor zijn inspanningen op het gebied van de wijnjournalistiek.
In 2015 werd aan hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren die geldt als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Eveneens in dat jaar werd hij opgenomen in de Writers Walk of Fame van Boekhandel Scheltema in Amsterdam.
Zijn vrouw Karin verzorgt de recepten bij zijn wekelijkse rubriek in Het Parool. Bovendien is zij eigenaar van Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel in Amsterdam die tevens fungeert als zijn proef- en werkruimte.
Ons doel is om wijnen van over de hele wereld te verkennen en te proeven en terug te rapporteren aan onze lezers met de laatste informatie over onze ontdekkingen om te helpen bij het informeren en helpen bij het vinden van de best mogelijke wijnen.
James Suckling wordt door wijnliefhebbers al jaren als een belangrijk wijnraadgever. De beroemde recensent is chef-proever bij de Europese variant van wijnmagazine Wine Spectator en een van de meest bedreven critici in de wijnwereld.
De Wine Spectator is een van de grootste en belangrijkste wijnpublicaties van Noord-Amerika. De Wine Spectator beoordeeld eveneens volgens het 100-puntensysteem en het proefteam bestaat uit internationaal gerenommeerde wijncritici, hoewel James Suckling, de meest prominente criticus van de Wine Spectator, het magazine verlaten heeft en een eigen website begonnen is. De jaarlijkse top-100 lijst is van grote betekenis, die wijnen zijn in de regel snel uitverkocht.
Gardini heeft een column over wijn geschreven voor de populaire Italiaanse krant Gazzetta dello Sport, en in samenwerking met hen een lijst van de Top 100 wijnen ter wereld en een lijst van de beste 50 wijnen onder de $15 genaamd POP-wijn gemaakt.
Hij heeft ook een gids gepubliceerd over Italiaanse wijnen en wijnmakers met Luciano Ferraro, Vignaioli e Vini d’Italia. Gardini is oprichter van de Best Italian Wine Awards (BIWA).
Het verschaft informatie over wijnen uit de gehele wereld en het is altijd op zoek naar nieuwe en verrassende ontdekkingen. Het staat vol met boeiende en leesbare artikelen over de meest uiteenlopende wijnen en wijngebieden, geschreven door bekende wijnjournalisten. Verder worden er per jaar meer dan 6000 (!) wijnen blind geproefd, beoordeeld en beschreven in PERSWIJN magazine.
Casa Veronelli is de natuurlijke voortzetting van de Veronelli-site, online sinds 1997, om de herinnering aan Luigi Veronelli levend te houden en het immense gastronomische erfgoed te vertellen “van het mooiste land ter wereld”.
Campbell Mattinson, redacteur en uitgever van de site, put uit zijn ervaring als redacteur van James Halliday’s Wine Companion en als oprichter van het Australische Sommelier Magazine. Hij was tot voor kort wijncolumnist voor Sunday Magazine. Hij won de Wine Press Club Wine Communicator Award in zowel 2005 als 2007, en zijn boek ‘Wine Hunter: The Man Who Changed Australian Wine’ uit 2006, won de New South Wales Wine Press Club Wine Communicator Award.
Gary Walsh is de voormalige uitgever van de succesvolle internetsite Winorama en voormalig wijneditor voor Inside Out Magazine. Walsh is van mening dat wijnrecensies het beste zijn wanneer ze worden geschreven ‘met lichtheid en een licht hart, maar een stevige hand’. Hij brengt meer dan twintig jaar wijnproeverij en schrijfervaring naar het Wine Front-team.
Mike Bennie, Editor-At-Large van Wine Front, is een freelance wijnschrijver, journalist en presentator wiens wijncarrière begon in Sydney’s Best Cellars, waar zijn rol als General Manager hem verbond met de hogere regionen van de Sydney wijnwereld. Sinds 2008 is Bennie freelance schrijver en journalist van wijn en dranken, wijnrechter en presentator. Hij is een vaste columnist / schrijver voor het Australische Gourmet Traveler Wine Magazine en is ook wijneditor voor Delicious Magazine. Zijn werk is verschenen in Sun-Herald Style Magazine, Time Out Magazine, Sydney Morning Herald, Wine Business Magazine Australia, Meininger’s Wine Business International, Harper’s en Decanter. In 2013 werd Bennie uitgeroepen tot Digital Wine Communicator of the Year.
Wine Front wijnscores worden gegeven op 100 en elke beoordeling gaat vergezeld van een venster ‘beste drinken’.
Hij heeft een groot aantal artikelen en columns op zijn naam staan en publiceerde twee wijnboeken. Atkin is een geliefd en geestig, soms controversieel spreker en treedt regelmatig op als moderator bij wijncongressen.
Op zijn website timatkin.com (met bijdragen van andere wijnexperts) publiceert Atkin onder meer achtergrondverhalen, verslagen van de stand van zaken in diverse wijngebieden en proefnotities.
In 2014 sloeg hij zijn slag. Hij kon Stephen Tanzer en zijn team van het gerenommeerde ‘International Wine Cellar’ voor zich winnen. Ook de award winning wijnschrijver Ian d’Agata werkt voor Vinous, naast zijn werkzaamheden als wetenschappelijk adviseur bij de VinItaly. Samen met hen kon Antonio Galloni meer wijnen beoordelen.