Bagna Cauda een warme knoflook en ansjovis dip

In Piemonte is men gek op knoflook en wintergerechten. In heel veel gerechten wordt het gebruikt maar als u ziet hoeveel er in de Bagna Cauda gaat zult u misschien schrikken. Voor 6 personen worden al snel 16 stukken knoflook gebruikt. Maar wat is Bagna Cauda nu eigenlijk? Bagna Cauda is een typisch wintergerecht en het is een warme dip van knoflook (uiteraard) en ansjovis die in een lage fonduepan in het midden van de tafel geserveerd wordt en waar je met verschillende soorten groenten in dipt. Wat wij verstaan onder fondue.

De groenten waarmee u gaat dippen moeten erg vers zijn en niet slap om de juiste smaaksensatie te krijgen. Er wordt meestal gebruik gemaakt van selderie, artisjok (de kleine Jeruzalem variant is de beste), gele, groene en rode paprika's, komkommer, venkel, radijs en zelfs asperges kunnen gebruikt worden. Snij de groeten in smalle, lange stroken zodat u ermee kunt dippen.

bagna cauda greenflash wijn wijnimport wijnimporteur wijnleverancier

 

Onderstaand recept is van Antonio Carluccio:

Voor 6 personen of meer

16 knoflook teentjes gepeld
Melk
300g ansjovis filet (waarschijnlijk gezouten en gefileerd), of 30 ansjovis filets in olie
300g boter (Alpine is de beste), in stukken gesneden
200ml extra virgin olijfolie
100ml slagroom
Uw selectie van rauwe groenten
Een klein geklopt ei (optioneel)

Stop de knoflook in een kleine pan en bedek de knoflook met melk. Dan op een zeer langzaam vuur verwarmen tot de knoflook zacht is geworden. Haal de pan daarna van het vuur en maak de knoflook teentjes samen met de melk tot een romig geheel. Dit kan licht met een staafmixer. Voeg daarna de ansjovis toe en laat deze op een heel laag vuur zachtjes uit elkaar vallen. Als alles is "gesmolten" doet u de boter en olijfolie erbij. Let op dat u dit voorzichtig doet zodat het geheel samen kan voegen. Als laatste de slagroom toevoegen en voorzichtig roeren.

Stop de Bagna Cauda daarna in een kleine fondue pan met een laag vuur eronder. Nu is het moment gekomen om een stukje gesneden groenten te pakken en dit te dippen. U kunt er verder brood bij serveren. Herhaal net als bij andere fondue door telkens weer een stukje groenten te dippen en op te eten. Als de fonduepan bijna leeg is kunt u een eetlepel vol met geklopt ei in de laatste saus doen en roeren. Dat is het laatste lekker hapje van uw Bagna Cauda.

Wijnadvies:
Bij de Bagna Cauda kan een volle rode wijn worden gedronken zoals een Barbera, Nebbiolo, Barbaresco of Dolcetto. De Dolcetto is in Piemontes de meest gebruikte wijn bij deze maaltijd.

Het recept nog eens in het Engels nalezen op de website van Carlo Carluccio.

Terug naar blog