James Suckling: Barolo 2015 beste vintage sinds 2010

De afgelopen weken is James Suckling weer in Piemonte geweest om de Barolo 2015 vintage te proeven. In totaal werden er 250 Barolo's geproefd en James vond het heerlijk om als eerste proeverij weer in het gastvrije Piemonte te zijn. Zijn grote vraag was, kan de 2015 jaargang één van de eerdere jaren overtreffen?

Een heerlijke koude ochtend en het proeven vanuit een hotel in de heuvels van La Morra kon beginnen. Direct werd duidelijk dat de wijnoogst een geweldige Nebbiolo heeft opgeleverd en 2015 is een jaargang is om te vieren. De wijnen zijn uitbundig geurig met tonen van helder en fris fruit en een overvloedige aromatische complexiteit. De structuur is rijk aan fijne en krachtige tannines en kent een scherpzinnige balans.

Dat deze jaargang een onmiddellijke aantrekkingskracht heeft is wel duidelijk, het is een geweldige jaargang. Dit zal fijnproevers heel erg tevreden stellen en vooral opwindend om te proeven.

Een gemiddeld seizoen

2015 was een gemiddeld seizoen met een droge en warme periode in juli en augustus. De maand september was gematigd waardoor de wijngaarden op rust konden komen terwijl de maand oktober net voor de oogst de benodigde regen bracht. De oogst was later dan veel andere droge en warme jaargangen. Sommige schrijven de frisheid toe aan de hevige sneeuwval in de winter van 2014/2015 waardoor de grond gevuld is met vocht waardoor de wijngaarden de warme en droge zomermaanden konden overleven.

"2007, 2009 en 2011 waren allemaal warmer dan 2015" zegt een wijnmaker. "2015 was een warme wijnoogst, maar de wijnen hebben een goede zuurgraad en misschien wel te vergelijken met 2001". Een klassieke jaargang.

Giorgio Rivetti van La Spinetta wijst op een hoge algemene standaard en haalt 'zoete, verfijnde en rijpe tannines' aan als de uitstekende kwaliteit van het wijnjaar.

Twee derde van de wijnen heeft 93 punten of erboven

Twee derde van alle geproefde wijnen behaalde een beoordeling van 93 punten of meer. Met een overweldigende meerderheid van 2015 Barolo in geeft een sterk signaal af dat dit een vintage is om met vertrouwen te kopen. Er zijn zoveel hoogtepunten met betrekking tot individuele wijnen verspreid over de regio. James ontdekte dat de hoger gelegen wijngaardlocaties zoals Mosconi uitzonderlijk goed presteerden en opvallende wijnen voor verschillende producenten maakten.

De 2015 Mosconi-wijnen van Pio Cesare (eerste botteling), Chiara Boschis en Gianni Gagliardo (Stefano Gagliardo's eerste botteling van slechts 900 flessen van deze cru) zijn allemaal uitzonderlijk geurige, gedetailleerde en expressieve wijnen met een boeiende mix van kracht en focus.

De beste Barolo jaargang sinds 2010

Maar de hoogste lofbetuigingen gaan naar Cannubi, een cru die vele geweldige 2015 Barolo-wijnen heeft geleverd. De E. Pira e Figli - Chiara Boschis Cannubi 2015 is een uitzonderlijke wijn voor de caleidoscopische complexiteit en de uitgebreide reeks nebbiolo karakters die het levert, en benadrukt echt de grootsheid van deze site en de klasse van deze producent. De Cannubi-wijnen van Marchesi di Barolo, Giacomo Fenocchio, Damilano en Michele Chiarlo scoorden ook allemaal bijzonder goed.

Kortom een geweldig jaar en duidelijk de beste sinds 2010 of misschien wel beter. Koop en proef zelf.

Terug naar blog