Op vakantie naar Piemonte?

Piemonte vakantieplannen
Over enkele maanden is t weer zover, dan reizen we weer af naar het heerlijke Piemonte! En wat is er leuker dan een vakantie plannen en in het bijzonder als deze vakantie naar het fantastische Italië gaat. Het prachtige glooiende landschap met de vele wijngaarden lonken nu al. Je waant je echt in een compleet andere wereld. De mensen zijn daar nog puur en oprecht en zijn ook nog met de medemensen in de weer, iets wat tegenwoordig in Nederland bijna niet meer aanwezig is. De mensen in Piemonte zijn meer bezig met hun welzijn en dat van hun medemensen dan met hun welvaart. Een mooi aspect in een samenleving en dat voel je daar ook al ben je een toerist. Heel fijn is dat het nog niet is overspoelt met toeristen, wat je bijvoorbeeld in Toscane wel hebt. Daar kun je in het hoogseizoen niet meer de echte rust vinden in onze beleving, maar ieder kiest zijn eigen vakantie.

Eten en drinken
Terug naar het heerlijke Piemonte, je eet daar puur, het vlees is van koeien, varkens en kippen die lekker in de wei lopen en een mooi leven hebben gehad. En dat proef je! Het gebied staat ook bekend om de truffels die in de herfst worden gevonden. Neem bijvoorbeeld een pasta met truffel met een mooi glas Barberra, Barbaresco of een volle Barolo erbij in een woord GENIETEN!

De truffel komt ook tot zijn recht op het traditionele gerecht "Carna Cruda" of rauw rundvlees. Dit is een gerecht wat je moet proberen, zo puur en zo lekker. Maar niet op de Franse manier met toevoegingen van augurken, kappertjes en een rauw ei, nee gewoon wat olijfolie en verder niets. Dus niet alleen voor de mooie uitzichten en de vriendelijke mensen is een bezoek aan Piemonte absoluut de moeite waard maar ook voor het eten en drinken. Piemonte kent een eeuwen oude culinaire traditie en die is terug te vinden in de vele restaurants die in de winter de alom bekende truffel serveren. Het witte goud zoals de truffels ook wel worden genoemd wordt met name gevonden in de Langhe maar ook in het overige heuvelachtige grondgebied van de regio.

Unesco gebied
Piemonte kent 8 provincies maar wij beperken ons tot de provincies Asti en Cuneo omdat we daar het meest zijn geweest. Deze provincies zijn met name bekend door de wijn. Waar je ook kijkt zie je wijngaarden met de meest beroemde wijnen zoals de Nebbiolo, Dolcetto, Spumante en Gavi maar wellicht meer bekend onder de namen Barbera, Barbaresco en Barolo. Piemonte kent 52.000 hectare aan wijngaarden en een heel groot deel is Unesco gebied.

Naast de wijngaarden tref je er ook veel hazelnoot bomen aan. De meeste hazelnoten zijn voor dat ze aangeplant zijn al verkocht aan Nutella. De hazelnoten en de wijn gaan naast elkaar en maken het glooiende landschap adembenemend mooi. Lekker slenteren in de authentieke dorpjes, bezoeken van (h)eerlijke wijnhuizen want we zijn altijd op zoek naar goede wijnen die we aan ons assortiment kunnen toevoegen.

Er zijn diverse wijnroutes door de streek en dan kom je soms op uitkijk plekken waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijngaarden. In de verte een dorpje of een rivier maar vooral wijngaarden. Om de provincies goed te zien is een uitstapje naar de toren van Barbaresco een aanrader. In deze oude toren is een klein museum ingericht en met een lift kun je naar boven op het panorama dak. Vanaf dat dak is er een rondom zicht en kun je bij helder weer de sneeuw op de Alpen zien liggen.

Vergeet niet in het dorpje Barbaresco rond te lopen en probeer als het kan een wijnmaker te bezoeken. Het dorpje is klein maar er hangt een hele leuke sfeer en in de Enoteca Regionale del Barbaresco vind je nog veel meer wijn.

Kortom wij kunnen niet wachten om weer naar het (h)eerlijke Piemonte te vertrekken..........

Terug naar blog