Ristorante del Belbo da Bardon

Ristorante del Belbo da Bardon in San Marzano Oliveto Piemonte is goed bewaard geheim voor Nederlandse toeristen. Niet dat het er niet druk is en dat je soms één a twee weken vooraf moet reserveren, nee het ligt niet voor de hand er zomaar langs te komen en er te gaan eten. Toch is dat meer als de moeite waard kan ik je zeggen.

Eerste indruk
Bij aankomst moet je goed opletten en de oprit niet missen anders rij je voorbij. Een steile oprit brengt je naar de privé parkeerplaats waar je direct wordt opgemerkt door de Mamma. Zij geeft aan waar je het beste kunt parkeren zodat er zoveel mogelijk auto's op het terrein kunnen. En denk niet dat zijn allemaal Fiat 500 (niets ten nadele van deze mooie auto) maar tijdens de bezoeken die ik er heb gebracht stonden er soms wel twee of meer Bentley's op het terrein. Op dat moment denk je in eerste instantie, oeps ik ben in een heel duur restaurant beland maar niets is minder waar. Het is duur qua ingrediënten zo zou ik het omschrijven maar niet in prijs. Bij het binnenkomen van het restaurant valt dat direct op. Alles is netjes maar je ziet dat je bij een mooi familie restaurant bent gekomen en dat je (h)eerlijke gerechten krijgt geserveerd. De inrichting is netjes maar Italiaans sober, het gaat tenslotte om het eten en dat is werkelijk geweldig in Ristorante del Belbo da Bardon.

Wijnkaart
De bediening is vriendelijk en behulpzaam met het uitkiezen van de typisch Piemontese gerechten die op de relatief beperkte kaart staan. Het grotendeel bestaat uit streekgerechten voornamelijk vlees, wild en gevogelte en uiteraard omdat je wat verder van de kust zit uit minder vis. De manier van Slow Cooking kennen ze hier en dit is wat het restaurant zo bekend heeft gemaakt in de regio. Het behoort tot de ware top en alle familieleden zullen er alles aan doen het je naar de zin te maken. Buiten het eten is er nog imposantere wijnkaart die alle uitleg krijgt door de "Pappa". Gekleed in lange schort en fel gekleurde bril komt hij meekijken in het wijnboek. Wijnkaart zou een understatement zijn omdat het een boekwerk is van enkele tientallen pagina's aan beide kanten bedrukt en niet in een lettertype groot maar dat van een krant. Als je al een wijn in gedachten hebt voor bij het gerecht dan zal de Sommelier "Pappa" altijd eerlijk aangeven of het een juiste keuze is en of dat er niet beter gekozen kan worden voor een ander oogstjaar of wellicht een andere wijn bij het gerecht. Echt een beleving. Als "Pappa" het niet te druk heeft is een kijkje in de wijnkelders zelfs mogelijk. Kenners zeggen dat er voor enkele miljoenen aan wijn in liggen. Dat zou ook wel kunnen want als ik het zo snel zag is de goedkoopste fles rond de € 14,- en dat stopt ergens bij € 6000,-. Veel wijnen uit de streek en soms van vlak om de hoek maar met zorg uitgekozen. Of je nu kiest voor een wijn van € 14,- of één van € 100,- hij wordt met hetzelfde elan aan je tafel geserveerd.

Gerechten
De keuze van het voorgerecht is voor mij altijd makkelijk. Ik kies hier altijd voor de Carna Cruda want die heb ik nog nooit ergens zo lekker gegeten als hier. Met een mooie olijfolie en een mooie glas wijn is dat op en top genieten. Maar kies je voor een "primi piatti" voor een pasta die zijn allemaal overheerlijk.
Het hoofdgerecht wordt uitgeserveerd in de zaak tussen de tafels. De timing is daar een belangrijk punt en op het moment dat je een trolley aan hoort komen zie je direct de chef-kok om de hoek komen en vallen de imposante stukken vlees op. Mooie stukken varkens, rundvlees en gevogelte met soms het grote bot er nog in staan klaar. Op een andere trolley komen de bijgerechten zoals aardappelen en diverse groenten. Daarna komt de "Pappa" weer aan de beurt en hij snijdt op zorgvuldige wijze al het vlees en verdeelt het over de borden voor de gasten. Alles zichtbaar voor iedereen en een werkelijk schouwspel om te zien. Er is dan ook menig toerist die het niet kan laten om daar een foto van te maken. Er is geen twijfel over wie wat heeft besteld ook al staan er meerdere soorten vlees op de trolley, het juiste bord komt op je tafel en dan begint het grandioze genieten. Vlees zoals je dat nog nooit hebt geproefd, puur, eerlijk en volgens een lange familietraditie bereid.

Dus als je ooit naar Piemonte gaat en je verblijft bijvoorbeeld in La Residenza San Vito in Calamandrana word je automatisch naar dit restaurant verwezen omdat Angelo als geen ander weet wat lekker eten is. Maar je kunt ook zelf op zoek en probeer dan zeker een tafel te reserveren en geniet van de streekgerechten en de mooie wijnen! Een restaurant wat in mijn ogen zeker voor een "Michelin" ster in aanmerking zou komen!

Een website heeft het restaurant niet dus als je meer reviews wilt hebben over Ristorante del Belbo da Bardon zoek eens op Tripadvisor.

Terug naar blog