Verschillen tussen Barolo en Barbaresco

Een veel gestelde vraag is wat is het verschil tussen Barolo en Barbaresco? Er wordt gezegd dat er geen daadwerkelijk verschil is tussen beide DOCG's omdat het allemaal om de Nebbiolo draait. Dat is natuurlijk een beetje gekscherend maar er zijn niet van die grote verschillen zoals in Frankrijk waar de topografie en bodem sterk kan verschillen. Er zijn niet van dergelijke grote verschillen in topografie en bodem tussen Barolo en Barbaresco zeggen Langhe fans.

Barolo en Barbaresco worden gescheiden door de stad Alba en aan de andere kant de Dolcetto zone rondom Diano d'Alba maar komt bijna tot in Barolo. En dan heb je nog in het hele gebied de Barbera d'Alba DOC die overal wordt verbouwd en uitstrekt tot in Barolo en Barbaresco. Zowel Barolo als Barbaresco is voor het grootste deel beplant met de Nebbiolo de basis voor de Barolo en Barbaresco wijnen. De dorpen Neive en Treiso staan bekend om de Moscato d'Alba maar ook daar zie je de laatste jaren steeds meer Nebbiolo aangeplant worden. De belangrijkste wijngaarden voor Barolo liggen ten zuidwesten van Alba en voor de Barbaresco is dat ten noordoosten van Alba.

Ligging en hoogte

Eerst werd aangenomen dat Barolo de warmste plek van de twee was en lager ligt maar dat blijkt niet waar te zijn. Dit was gebaseerd op de tannines en krachtigere fruitsmaak. Maar Barbaresco ligt eigenlijk lager, warmer en oogsten een fractie eerder, De wijngaarden van La Morra en Monforte liggen op zo'n 550 meter terwijl die van Serralunga tot 450 meter komen. Barbaresco heeft geen wijngaarden hoger dan 500 meter en de gemiddelde hoogte ligt op zo'n 300 meter. Het is overigens volstrekt gebruikelijk dat de Nebbiolo in Barolo op 400 meter groeit.

Maar er zijn toch meer verschillen te vinden. Zo ligt Barolo op het westen voor Barbaresco en zou daardoor eerder door slechter weer kunnen worden getroffen dan Barbaresco die een meer beschutte positie heeft. Het jaar 2014 is een voorbeeld van de verschillen in weersomstandigheden tussen beide dorpen. Zo viel er in 2014 bijna 1400 mm regen in Barolo tegen 750 mm in Barbaresco. Maar dit alles verklaart nog steeds niet het verschil tussen de zachtheid, elegantie en benaderbaarheid van de Barbaresco en de kracht van de Barolo. Misschien zit het toch in de bodem.

De bodem

De beste Nebbiolo wijngaarden van Barbaresco liggen in het dorp zelf of direct daar om heen. Maar sommige zeggen dat de beste wijngaarden langs de rivier de Tànaro lopen. Barolo ligt in een kleine kom ten zuiden van de Tànaro en er is maar één dorp dicht bij de rivier en dat is Verduno. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn voor het verschil in beide wijnen. Echter er is nog meer, Barbaresco wijnmakers vertellen vaak dat de rivier de Tànaro een soort airconditioning-effect heeft en daardoor is er wat meer zachte wind is en dat heeft een gunstig effect op de druiven.

De bodem zou ook een verschil zijn volgens de lokale bevolking. Barbaresco heeft een wat zanderige en warme bodem dan die in Barolo. In Serralunga zou de bodem maar 20% zand bevatten terwijl in de omgeving van Treiso en Neive dat 30% is. Aan de noordkant van Barbaresco tegenover de rivier is het bijna zuiver zand. Meer zand betekent minder klei en dat is de basis om water vast te houden en in tijden van droogte zoals deze zomer (2017) is die klei hard nodig.

Geen echt verschil?

Er is dus geen echt duidelijk verschil aan te wijzen tussen beide dorpen en hun wijngaarden. Het blijft aan de liefhebber hoe deze het liefst zijn Nebbiolo drinkt en of hij de Barolo of de Barbaresco prefereert. En daar komt nog bij dat als Barolo niet zou bestaan dat Barbaresco nog steeds met echte wereldwijnen op de markt zou komen.

Na het lezen een Barbaresco proberen?

Ugo Lequio, Barbaresco Gallina
Een mooie robijnrode Barbaresco gemaakt van Nebbiolo druiven afkomstig van de wijngaard “Gallina”. De wijngaard “Gallina” staat bekend als een Cru Molto Buoni oftewel een Excellente wijngaard en is aangeplant in 1953, 1963 en 1971 en dat geeft deze Barbaresco een mooie structuur. 92 Wine Enthusiast

Guido Rivella Barbaresco Fausoni
GUIDO RIVELLA – BARBARESCO FAUSONI. De balans en schoonheid van deze wijn zijn zo indrukwekkend. Bessen-, kersen- en bramenaroma’s volgen door tot medium body, frisse zuren en fijne tannines. Een prachtige Barbaresco die draait helemaal om harmonie. Niet voor niets oogst Guido Rivella lovende kritieken en lovende recensies van professionele wijncritici en gepassioneerde liefhebbers. De man heeft ongeveer een sterstatus in Barbaresco waar hij bijna vijf decennia lang de architect was achter de wijnen van het waarschijnlijk beroemdste wijnhuis van het gebied, Gaja. 95 Vinous

Nada Fiorenzo Barbaresco Manzola
NADA FIORENZO – BARBARESCO MANZOLA DOCG. Deze Barbaresco Manzola is een briljante wijn. Vers gesneden bloemen, zoete rode bessen, munt, krijt en witte peper. Een Barbaresco van energie, spanning en heeft een geweldige diepte en niet te vergeten een uitzonderlijke balans. De 2016 is een van de beste Manzola’s die Antonio Galloni, Vinous heeft geproefd heb. 94 Vinous - 9+ Harold Hamersma

Terug naar blog