Welke wijnglazen moet ik gebruiken?

De smaak van wijn wordt beïnvloed door de temperatuur waarop de wijn geserveerd wordt maar ook het glas is erg belangrijk. Het glas moet niet te klein of juist te groot zijn en wellicht niet van normaal glas maar van kristal. Er zijn enkele stelregels welk glas te gebruiken voor rode, witte of mousserende wijn maar het "echte" glas is er niet. Een opsomming van de verschillende wijnglazen.

Rode wijn glazen
Dit zijn over het algemeen glazen met een grote opening. De opening is speciaal gemaakt om een groot oppervlak bloot te stellen aan lucht. Een krachtige wijn is gesloten en heeft meer lucht nodig en dat kan door de grote opening. Ook is het makkelijker de wijn te walsen in het glas. Bij hoge rode wijnglazen zit de wijn dieper in het glas en hierdoor komen de aroma's beter vrij. De brede bovenkant is ook bedoeld om uw neus goed in het glas te kunnen steken en de wijn te ruiken.

Witte wijn glazen
Er is voor iedere witte wijn wel een wijnglas te koop en er is dan ook geen standaard witte wijn glas te benoemen. De keuze is geheel afhankelijk van uw voorkeur. Bij een boterachtige Chardonnay gaat de keuze al snel richting een breder glas terwijl bij een jonge wijn de keuze vaak gaat naar een kleiner oppervlak zodat de wijn in aanraking komt met zuurstof.

Mousserende wijnglazen
Voor mousserende wijnen zoals Moscato of Spumante Brut is de keuze snel gemaakt. Deze drinkt u uit een flûte. Een flûte is hoog en door de hoogte moet u uw neus buiten het glas houden wat weer goed is voor de luchtbelletjes. De luchtbelletjes moeten niet in uw neus verdwijnen maar in het glas blijven waardoor de Moscato of Spumante Brut zijn knapperige en fruitige karakter behoud. Moscato of Spumante Brut moet zeker niet gedronken worden uit een coupe. In een coupe kunt u de wijn niet walsen of ruiken en dat is toch wat u wilt. De flûte is niet geschikt voor witte wijnen omdat die meer zuurstof nodig hebben en dat kan door de hoogte en diepte van een flûte niet.

Hoeveel wijn in een glas?
Of het nu wel of niet een richtlijn is u kunt ongeveer 100cc aanhouden. De horeca zal wellicht wat minder aanhouden en u thuis wellicht iets meer. Maar zeker geen volle glazen schenken dat komt de wijn niet ten goede.

Kristal of "normaal" glas?
Die keuze is helemaal aan u. Er zijn mensen die zweren bij een kristallen glas door zijn helderheid en gladde structuur maar er zit ook een prijskaartje aan deze glazen. Het "normale" glas voldoet in mijn ogen prima.

Schoonmaken van wijnglazen
Wijnglazen wast u bij voorkeur met de hand. Met heel weinig of liever een afwasmiddel en warm water. Daarna afdrogen met een linnen doek zo voorkomt u kalkaanslag en zeepresten. Als de glazen door zijn zet u deze rechtop weg. Dus op de voet en niet omgekeerd in de kast plaatsen omdat het glas dan de geur van de kastplank over kan nemen wat de wijn later niet ten goede komt.

Terug naar blog