Loading...
Druivensoorten Piemonte 2017-06-23T14:56:12+00:00

DE MEEST VOORKOMENDE DRUIVEN (WIJN)SOORTEN IN PIEMONTE

DE BESTE WIJNSTREEK VAN ITALIE

Piemonte is één van de beste wijnstreken van Italië. Alle omstandigheden zoals klimaat en terrein zijn perfect om mooie en (h)eerlijke wijnen te produceren. Voor de rode wijnen zijn de Barbara, Barbaresco en uiteraard de Barolo daar de bekendste van. De meeste bekende is de Barbera en er is een Barbera d’Asti en een Barbera d’Alba beide vernoemt naar de steden waar de roots liggen.

Maar er zijn meer bekende wijnen in Piemonte. De lichtere rode wijn Dolcetto of de Nebbiolo een wat zwaardere rode wijn van dezelfde druif als de Barbaresco en de Barolo.

Maar ook de witte wijnen zijn vertegenwoordigd. Een Piemonte Chardonnay of de bekende Muscato d’Asti een licht zoete mousserende wijn met 5% alcohol is heel gebruikelijk in het gebied rondom Asti.

Kortom er zijn veel druivensoorten of wijnsoorten die voorkomen in Piemonte en daarom hieronder een overzicht.

BARBERA

De Barbera wordt nagenoeg alleen verbouwd in Piemonte en is het best bewaarde geheim van deze provincie. De Barbera druif levert een stevige, donkere en intense rode wijn op en het alcohol percentage kan nogal per jaar verschillen en loopt van 13,5% tot soms wel bijna 15%.

Er is meestal een “gewone” Barbera en een Superiore te verkrijgen. De laatste betekent dat de wijn nog enkele maanden of jaren op eikenhouten vaten is bewaard wat de smaak uiteraard ten goed komt.

De wijngaarden voor de Barbera liggen vaak vlak bij die van de Barbaresco en de Barolo maar net iets ongunstiger dan de twee grote broers die over de beste wijngaarden in de regio beschikken. Daar in tegen is de Barbera wat vriendelijker geprijsd dan de Barbaresco en Barolo.

Dit zijn de regio’s gespecialiseerd in de Barbera:

  • Barbera d’Asti DOCG (90% min.)
  • Barbera d’Asti Sottozona “Nizza” DOCG (90% min.)
  • Barbera del Monferrato Superiore DOCG
  • Barbera del Monferrato DOC
  • Barbera d’Alba DOC
  • Gabiano DOC (90–95%)
  • Rubino di Cantavenna DOC (75–90%)
  • Colli Tortonesi Barbera DOC (85% min.)
  • Piemonte Barbera DOC (85% min.)

NEBBIOLO

De Nebbiolo is een historische en veel verbouwde druif in Piemonte. De naam Nebbiolo zou nebbia of te wel mist betekenen en dit zou kunnen omdat de druiven laat in het seizoen tijdens de eerste herfstmist worden geoogst.

In het gebied Langhe is de Nebbiolo druif het meest bekend als de druif voor de Barbaresco en Barolo. De lichte, elegante Barbaresco wordt slechts in 4 gemeenten rondom het plaatsje Barbaresco in de heuvels aan de rivier de Tanaro verbouwd. Barbarescao die de titel “Superiore” draagt is minstens twee jaar opgeslagen waarvan één jaar in eikenhouten vaten. Voor een “Riserva” is dat zelfs vier jaar. De Barolo wordt in een groter gebied verbouwd van maar liefst elf gemeenten romdom het plaatsje La Morra. Een Barolo moet minstens 13% alcohol bevatten en wordt minstens drie jaar opgeslagen, waarvan minstens twee jaar in vaten van eikenhout of kastanjehout. Je drinkt de Barbaresco en Barolo uit grote wijnglazen zodat er veel lucht bij kan en op een temperatuur van 18-20°C.

Er is ook een “gewone” Nebbiolo te koop en deze wordt jonger gedronken en rust niet op eikenhouten vaten. Deze versie is dan ook milder in prijs dan de Barbaresco en Barolo. Neemt niet weg dat het een mooie wijn kan zijn met een mooie donkere kleur, stevige smaak en een intens parfum. Deze Nebbiolo heeft wel behoorlijk wat tannines. Server temperatuur 18°C.

De Nebbiolo regio’s:

  • Barbaresco DOCG (100%)
  • Barolo DOCG (100%)
  • Ghemme DOCG (85% min.)
  • Gattinara DOCG (90% min.)
  • Roero DOCG (95% min.)
  • Nebbiolo d’Alba (100%)
  • Langhe Nebbiolo DOC (85% min.)
  • Albugnano DOC (85% min.)
  • Terre Alfieri DOC (85% min.)
  • Boca DOC (70–90%)
  • Bramaterra (50–80%)
  • Carema (85% min.)
  • Lessona DOC (85% min.)
  • Valli Ossolane Nebbiolo (85% min.)
  • Sizzano DOC (50–70%)
  • Fara DOC (50–70%)
  • Colline Novaresi (50% min.)
  • Piemonte Nebbiolo DOC (85% min.)

DOLCETTO

Een druif met relatief weinig tannines dat is de Dolcetto. Ook wel de “alledaagse wijn” genoemd in Piemonte omdat deze wijn jaren geleden iedere dag op tafel kwam. Een Dolcetto kan naar enkele maanden rijpen al gedronken worden en kan ook licht gekoeld worden geserveerd op een temperatuur van 17°C. De druif wordt verbouwd in de buurt van Alba en Dogliani en om die reden wordt een Dolcetto ook wel Dogliani genoemd.

Dit zijn de regio’s gespecialiseerd in de Dolcetto:

  • Dolcetto di Ovada Superiore DOCG / Ovada DOCG (100%)
  • Dolcetto di Diano d’Alba DOCG (100%)
  • Dogliani DOCG (100%)
  • Dolcetto d’Alba DOC (100%)
  • Dolcetto d’Asti DOC (100%)
  • Dolcetto d’Acqui DOC (100%)
  • Dolcetto di Ovada DOC (100%)
  • Langhe Dolcetto DOC (85% min.)
  • Colli Tortonesi Dolcetto DOC (85% min.)
  • Piemonte Dolcetto DOC (85% min.)

FREISA

De Freisa druif is een hele oude druif en haast antiek te noemen. Hij wordt al vermeld in de 7e eeuw. De druif kan god tegen temperatuurschommelingen en is resistent tegen ziekten. De Freisa wordt gebruikt in een stille droge maar ook een licht zoete bruisende wijn. De Freisa mag gekoeld gedronken worden en dus ook geschikt voor in het voorjaar als de temperturen buiten wat omhoog gaan. Serveer temperatuur: 14-16° C.

Freisa regio’s:

  • Freisa di Chieri DOC (90%)
  • Langhe Freisa DOC (85% min.)
  • Freisa d’Asti DOC
  • Colli Tortonesi Freisa DOC
  • Piemonte Freisa DOC

SPUMANTE & MOSCATO

Het gebied rondom Asti is wereldberoemd om zijn zoete bruisende Mosacto of Spumante gemaakt van de Moscato druif. Deze druif wordt al eeuwen verbouwd in Piemonte maar is herontdekt. De Spumante of Brut genoemd heeft een alcohol percentage van ongeveer 12% terwijl de zachtere licht zoete Moscato een alcohol percentage heeft van maximaal 6,5%. Italianen geven de voorkeur aan de Moscato omdat het een zachtere versie is. In Nederland kan het als “te zoet” worden beschouwd. De wijnen zijn in DOC of DOCG verkrijgbaar en worden gekoeld gedronken. Serveer temperatuur: 14-16° C.

De regio’s:

  • Asti DOCG (100%)
  • Loazzolo DOC (100%)
  • Strevi DOC (100% passito soort)
  • Colli Tortonesi Moscato DOC
  • Piemonte Moscato DOC

CORTESE

Cortese is een jonge DOC en gemaakt van witte druiven. De aromatische is een uitzondering hierop. De wijn is makkelijk drinkbaar, licht en fris. Soms wordt de Cortese verwerkt in een blend en vormt dan een Brut met een lichte sprankeling. Dit geeft een erg fris effect en deze wijn is in Nederland erg geliefd. De Cortese heeft een hoog alcohol gehalte van 12% en kan koel worden geserveerd op een temperatuur van 14-16° C.

Cortese regio’s:

  • Gavi DOCG (100%)
  • Cortese dell’Alto Monferrato DOC (85%)
  • Colli Tortonesi Cortese DOC
  • Piemonte Cortese DOC

GAVI

In het centrum van Alto Monferrato ligt het plaatsje Gavi. De Gavi wijn wordt ook van Cortese druiven gemaakt. De wijn is droog maar heeft een licht parfum en een frisse smaak. Ook deze wijn kan koel geserveerd worden op een temperatuur van 14-16° C.

ARNEIS OF ROERO

De Roero Arneis is een gele en behoorlijk aromatische wijn, met een intense en frisse smaak. De smaak is vol, zacht en volwassen met ruime tonen van appel en rijpe banaan. Het alcoholgehalte zit rond de 12% kan koel geserveerd worden op een temperatuur van 14-16° C.

Regio’s:

  • Roero Arneis DOCG (95% min.)
  • Langhe Arneis DOC (85% min.)
  • Terre Alfieri DOC (85% min.)

FAVORITA

Een veel minder bekende druif is de Favorito en komt voornamelijk voor in Piemonte en dan met name in de Roero. Ook in de Langhe en Monferrato komt de druif voor maar dan wel onder een andere naam namelijk Furmentin.

De Favorita is een druif die laat rijpt met goede zuren en stevige geur die doet denken aan een Sauvignon Blanc. Een frisse witte wijn met de geur van wit fruit en met mineralen waardoor de wijn wat ziltig kan smaken. Een wijn om jong te drinken maar kan ook voor niet al te lange tijd bewaard worden. Een frisse lente en zomerwijn die niet op hout heeft gelegen en in de koelkast bewaard en uit de koelkast gedronken kan worden.

Een wijn voor bij pasta, via en schelpdieren maar ook gerechten met ei.

Regio’s:

  • Roero Favorita DOCG
  • Langhe Favorita DOC

PIEMONTE WIJNJAREN OF VINTAGE REPORT

Overzicht van 1971 tot en met 2016

De eerste vooruitzichten in de hele regio Piemonte is dat 2016 veelbelovend zal zijn en potentieel uitzonderlijke vintage zal voortbrengen. Producenten in alle zones zijn erg blij met de uitkomst van het oogstseizoen en een gewas rapportage die hoog is in zowel kwalitatief als kwantitatief en met een suiker concentratie naar de rijkdom van 2015. Maar waarschijnlijk met een grotere structuur en levendiger zuurgraad.

Terwijl de meeste de 2015 oogst herinneren met in het begin een ongewoon warme zomer en in de tweede helft van het jaar de dreiging van regen was dit jaar klassiek getimed en relatief stress-vrij.

Een uitzonderlijke vintage dankzij gezonde druiven en uitzonderlijk regelmatige trossen. Een zeer koude winter met veel sneeuw en een langdurige koel en regenachtig voorjaar aangevuld met water tafels die broodnodig waren tijdens de warmste juli ooit. De vintage toont grote belofte zelfs al zijn sommige druiven relatief laag in zuurgraad.
Het tweede jaar op rij een natte en koele lente gevolgd door een zeer natte winter. Medio mei gingen de temperaturen stijgen wat resulteert in een regelmatige en snelle vruchtzetting wat weer leek op een vroege oogst en royale opbrengst. Maar het weer veranderde en koelde af naar een zeer nat begin van juli met ook nog een aantal hevige hagelbuien met name in de gemeente Barolo en liet alle hoop op een grote vintage vervagen. Kwaliteit blijkt naar verwachting onregelmatig te zijn maar degenen die het aandurfde om de oogst te vertragen werden beloond met name een kleine oogst van Nebbiolo. Waarschijnlijk een licht jaar met een beperkt kelder potentieel.
Onophoudelijke regen in de winter en het voorjaar vertraagde de knop breuk en opende de deur voor schimmelziekten omdat vele wijngaarden te drassige voor tractoren waren. Vanaf half juli temperaturen schoten omhoog en bleef hoog in augustus zij het met koelere nachten. September was zeer zonnig en droog maar de groeicyclus was nog twee weken te laat en dit leidde tot neen noodzakelijke een vertraagde oogst. De prognose is voor een vintage vergelijkbaar in kwaliteit aan de nu al legendarische 2010.
Een ongewoon warme zomer onverwacht resulteerde in Nebbiolos met een laag alcoholgehalte en een hoge zuurgraad. Een zeer koude februari met een overvloed aan sneeuw heeft geholpen om het grondwater te vullen. Langdurig koel weer tot ver in april veroorzaakte een langdurige knop breuk van twee weken. Het weer werd regelmatiger met een warme juli maand alleen onderbroken door een aantal hagelbuien die de oogst vernietigde verschillende wijngaarden in Novello. Augustus bleek uitzonderlijk warm met temperaturen ruim boven de 40 ° C waardoor de wijnstokken er eerder besloten werd de wijngaard af te sluiten en te stoppen met de groeicyclus. Regen aan het einde van augustus zorgde voor afkoeling en de druiven konden hernieuwd (langzaam) rijpen. Een droge herfst zorgde voor een vertraagde oogst. De beste wijnen tonen zuren, balans en frisheid. Kortom een lichte vintage maar met een aantal uitstekende wijnen op het hoogste niveau.
Een zeer warm jaar maar heeft toch geresulteerd in een aantal zeer goede, soepele en rijpe maar niet gestoofde wijnen. Al was er soms wel het hogere alcohol percentage van 15% en soms meer die een aantal van hen onevenwichtig maakt. Een zeer warm april zet de verwachtingen voor een oogst een volle vier weken eerder dan gebruikelijk. Een duidelijk koele juni en juli vertraagde de groeicyclus aanzienlijk maar augustus was zo heet dat Dolcetto ingedroogde op de wijnstok. Regen in het begin van september versnelde het rijpen weer. Koele nachten hebben de Nebbiolo gered om overrijp te worden maar de oogst was nog steeds een volle twee weken eerder dan de norm.
Een nat voorjaar veroorzaakt onregelmatige vruchtzetting en werd gevolgd door een vroege zomer met veel regen. De Dolcetto leed het meest van het korte en koele groeiseizoen. Nebbiolo bewees veerkrachtig te zijn dankzij de kleine druiven en dikke huid. Augustus was warm maar met koele nachten hielp dit het behouden van de zuurgraad. Sommige koele regen begin september zorgde voor een langzame maar gestage ontwikkeling in de druiven. Onregelmatige vruchtzetting betekende dat sommige producenten een strenge selectie moesten doen tijdens de oogst. Maar het totale resultaat wordt beschouwd als uitstekend: een klassieke vintage met veel zuren en stevige maar rijpe tannines en een bijna perfecte balans in veel wijnen.
Een koude winter met veel regen en sneeuw vertraagd het begin van de groeicyclus. Een ongewoon warme lente veroorzaakte een snel breken van de knop en een regelmatige groei. Het was nog warm in juni, maar een natte juli verhoogde schimmel druk in de wijngaarden en verminderde opbrengsten in sommige gevallen. Augustus was zeer warm en droog en het weer bleef zo tot half september. Het gebrek aan regen veroorzaakte water stress en wijngaarden te sluiten. Deze onregelmatige weersomstandigheden in de regio zorgde ervoor dat een aantal Barbera vroegtijdig moest worden geplukt zelfs voor de vroegrijpe Dolcetto. Appelzuur niveaus waren over het algemeen onder het gemiddelde terwijl de tannines niet altijd volledig rijpen. Kwaliteit is onregelmatig met nauwelijks tonen van gestoofde en gedroogde vruchten smaken van de al even verzengende 2003 vintage.
Overschaduwd door het pluche van 2007 wijnen uit een hete vintage werden 2008 niet direct als grote wijnen herkend. Hoewel niet zonder uitdagingen voor de telers werd een lange en koele groeicyclus uiteindelijk beloond met een gezonde, dikke huid Nebbiolo druif vol extract en een hoog suikergehalte en in evenwicht gehouden door grote zuurgraad. Hoewel in de meeste gevallen de tannines nog steeds onverzettelijk zijn en deze krachtige wijnen hebben alle ingrediënten voor een aanzienlijke toename in complexiteit en diepgang in de komende jaren te krijgen.
Hagel en droge omstandigheden resulteerden in een laagrentend jaar maar van goede kwaliteit fruit.
Een koele zomer werd gevolgd door een Indiansummer onderbroken door twee periodes van regen. Maar de druiven waren gezond genoeg om dit te weerstaan. Veelbelovend.
Verminderde oogst van fatsoenlijke maar onopvallende wijnen. Middellange termijn bewaren.
Veelbelovend met weinig extreme weersomstandigheden en evenwichtig wijnen.
Zoals elders verschrompelde de hittegolf de druiven en resulteerde in een aantal onevenwichtige oogst. De oudste wijngaarden in Barolo en Barbaresco daar integen zijn erin geslaagd zijn om het weer te weerstaan​en leverden een aantal uitzonderlijke wijnen.
Piemonte’s succes van goede naar geweldige jaargangen werd uiteindelijk gebroken door desastreuze hagel in delen van Barolo. Druiven waren rot, onrijp door het ongewoon koude weer. De dunne schil Barbera leed het meest in dit kleine vintage.
Uitstekende kwaliteit (en kwantiteit) van een vroege vintage vergelijkbaar aan die van 1999 en 1997 dan in het bijzonder op lange termijn. Geen tekort aan rijpheid of de structuur, maar af en toe een tekort aan zuurgraad.
Zeer goed en mede dankzij een langdurige hittegolf van half augustus tot half september. Dolcetto’s waren relatief eenvoudig maar zowel Barbera en vooral Nebbiolo waren uitzonderlijk met een uitstekende zuurgraad evenals rijpheid en goede definitie van smaak. Voor de lange termijn.
Zeer goede kwaliteit toch weer voor de Nebbiolo-gebaseerde wijnen. De Dolcetto had veel meer succes dan de later rijpende Barbera. Een wulpse Barolo en Barbaresco herinnert aan 1997.
Meer structuur en potentieel dan 1997 en een aantal zeer mooie en elegante wijnen.
Een heet groeiseizoen resulteerde in een record rijpheid maar sommige waren zorgwekkend laag in zuurgraad.
Schitterende Barolo en Barbaresco om te bewaren.
Door hagel een verminderde oogst die van de late herfst zon profiteerde en een diep gekleurde wijn maakte. Valt waarschijnlijk tussen 1989 en 1990.
Suiker en zuur niveau redelijk ondanks langdurige regenval in september. Toscane deed het beter in dit jaar.
Nebbiolo en Barbera konden niet echt rijpen voordat het begon te regenen. Kan vergeleken worden met 1988.
Een grote oogst met over het algemeen laag gewicht en kracht.
Een verdoken oogst van licht tot midden gewicht vroeg drinkbare wijnen.
Met kolossale macht en grote aroma’s zijn deze zeer spannende wijnen de uitgebreide leeftijd op de fles leeftijd meer dan waard.
Prachtige en gezonde gewassen. Top Barolos zijn spannend en de moeite van het wachten waard.
In eerste instantie overschat maar zijn aantrekkelijk, zacht, vol vertolkingen.
Een paar blijven indrukwekkend maar excessieve rendementen veroorzaakte enige vroege vervaging.
Vreemd vergelijkbaar met Bordeaux. Schitterende jong maar ze hebben aangetoond dat ze het gewicht en de balans hebben.
Formidabele en zelfs agressief wijnen die met een slakkengang zijn ontwikkeld.
Klassieke Barolos: zeldzaam maar de moeite waard om de grote namen.

(Vintage report thanks to: Jancis Robinson, http://jancisrobinson.com)

PIEMONTE Betekent in het Italiaans:

“AAN DE VOET VAN DE BERGEN”.

LANGHE Ten zuiden van Alba,

MET WIJNGAARDEN IN BEKENDE DORPEN ALS BAROLO EN BARBARESCO.

Send this to a friend