Leeftijdscheck

Op 1 juli 2021 is de nieuwe alcoholwet in werking getreden. In deze wet is geregeld dat er alleen nog online wijn verkocht mag worden als gecontroleerd wordt dat de koper en ontvanger ouder dan 18 jaar zijn. Deze controle dient zowel bij aankoop als bij aflevering gedaan te worden. Greenflash Wijn respecteert de wet en daarom hebben wij controles in het bestelproces opgenomen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Om er zeker van te zijn dat u 18 jaar of ouder bent vragen wij u bij bestellen om een checkbox aan te vinken. Met het aanvinken van deze checkbox geef je aan dat je 18 jaar of ouder bent. Bij deze checkbox laten wij je ook weten dat de leeftijd van de persoon die de wijn in ontvangst neemt gecontroleerd wordt. PostNL controleert dit bij aflevering aan de hand van een geldig ID en geeft de wijn alleen af wanneer hij vast heeft gesteld dat u ouder dan 18 jaar bent. Vanaf het moment dat u besteld heeft krijgt u regelmatig berichten van PostNL over de bezorging waarin u eraan herinnerd wordt dat uw ID noodzakelijk is voor aflevering van de wijn.

Ben je op het moment van bezorging niet thuis?

De wijn wordt, vanaf 1 juli 2021, alleen nog maar op het opgegeven adres afgeleverd. Bij de buren afgeven of bijvoorbeeld onder een afdakje zetten mag niet meer omdat de leeftijdscheck verplicht is. Als u niet thuis bent wordt de wijn naar het afhaalpunt van PostNL gebracht waar u het kunt afhalen met een geldig ID.

Nog geen 18 jaar of ouder?

Ben je jonger dan 18 dan kunt je niet bij ons bestellen. Stelt de bezorger van PostNL vast dat u niet ouder dan 18 jaar bent bij het ontvangen van de wijn dan gaat de wijn direct retour naar Greenflash Wijn en storten wij het aankoopbedrag naar u terug.

Zijn er extra kosten aan de leeftijdscheck verbonden?

Wij brengen geen extra kosten in rekening voor de leeftijdscheck.

Kan ik telefonisch wijn bestellen?

Met de invoering van de nieuwe alcoholwet is het vooraf vereist dat wij vaststellen dat je ouder bent dan 18 jaar. Dat kan niet aan de telefoon, je zult zelf de checkbox moeten aanvinken tijdens het bestellen.

Mag de wijn voor de deur neergezet worden?

Met de invoering van de alcoholwet moet de bezorger aan de deur vast stellen aan de hand van uw ID dat u 18 jaar of ouder bent. Het is niet mogelijk om dit te doen als je niet thuis bent. Bij de deur zetten van uw bestelling is daarom niet toegestaan.

Ik ben ouder dan 18, al jaren klant, waarom dan toch een leeftijdscheck?

De alcoholwet vereist dat wij bij iedereen vaststellen dat ze bij aflevering van de wijn 18 jaar of ouder zijn en dit ook vastleggen voor het geval de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil controleren of Greenflash Wijn zich aan de wet houdt. De enige manier om dit te doen is de controle van het ID door de bezorger van PostNL. Onhandig, maar helaas is er op dit moment geen andere mogelijkheid voorhanden.

Geldt de alcoholwet ook voor alcoholvrije wijn?

Sommige alcoholvrije wijnen bevatten een alcoholpercentage van 0,5%. Ook voor deze zendingen wordt ID gecontroleerd of je ouder dan 18 jaar bent.

Ik heb geen geldig ID?

Als je geen geldig ID hebt gaat de bestelling weer retour naar Greenflash Wijn.

Wat is een geldig ID?
Een geldig ID is een:

  • Paspoort
  • Rijbewijs
  • Nederlandse identiteitskaart
  • ID-kaart of paspoort uit een EER-land

Mag het een kopie van een ID zijn?

Een kopie van een ID wordt niet geaccepteerd als geldig ID.